Om Tandblegning

Mennesket har udført tandblegning siden Egypterne for over 2.000 år siden brugte urin til at blege tænder hvide med. Tandblegning med Carbamid Peroxid eller brintoverilte har man udført i USA i over 50 år. I Danmark har tandlæger gjort det siden 1989. Tandblegning er i dag blevet utroligt populært, ikke kun blandt de kendte men også blandt helt almindelige danskere der ønsker hvide tænder.

White Smile sælges både af tandlæger til priser der er til at betale.

Farvede molekyler trænger dagligt ind i tænderne fra rygning samt det vi spiser og drikker. Disse farvede molekyler ophobes og efterhånden bliver tænderne misfarvede. Tandblegning fungerer ved at brintoverilte nedbryder de farvede molekyler som kaffe, te, rygning, rødvin m.m. efterlader i tænderne, til mindre farveløse molekyler. Det er altså ikke selve emaljen man forandrer, men de farvede molekyler der sidder inde i emaljen og dentinen. Der forsvinder altså intet af emaljen.

Først skal det vurderes om du er egnet til en tandblegning. Du bør helst ikke have paradentose, dybe tandkødslommer eller irriterede slimhinder, da du så vil have større risiko for bivirkninger. Har du plast eller porcelænsreparationer på fortænderne, skal du vide at fyldninger / facader / kroner mv. forbliver den gamle farve, mens dine tænder bliver lysere. Derfor vil plastfyldninger ofte skulle skiftes efter endt tandblegning til den nye lysere farve dine tænder har fået. (Plast er dog billigt i dag). Fyldninger i kindtænder har ingen betydning for blegning.

Du kan frit vælge mellem 2 behandlingsformer:
Klinikblegning (1-times blegning) eller hjemmeblegning (skinneblegning)
Klinikblegning foregår ved at du får en stærk brintoverilte direkte på tænderne og du er færdig på en time.

Skinneblegning foregår ved at der laves en skinne, som passer præcist til dine tænder. Denne skinne skal så bæres i ½-2 timer hver dag eller nat i nogle dage. Der er fordele og ulemper ved begge metoder.

Der er 2 slags skinner. Den ene er en Thermo skinne som du selv former ved at opvarme den i kogende vand og bide sammen om den, ligesom bokseres tandbeskyttere. Den anden slags er en professionelt udført skinne, lavet af en Nyt Smil specialist eller tandlæge ud fra et aftryk af dine tænder.

Hver aften lægger du blegemidlet i skinnen og sætter skinnen på tænderne i ca. ½ – 1½ timer. Du kan have skinnen på mens du ser TV eller du kan “sove” dig til hvide tænder, ved at tage skinnen på inden du går i seng.

Det tager en 2-20 behandlinger, afhængig af hvor misfarvede dine tænder er og hvilken styrke blegegele du vælger. Skinnen kan så anvendes igen, når man skal vedligeholde sin tandblegning nogle år senere.